Dekorativne letvice: Ustvarite edinstveno vzdušje z dekorativnimi lamelami

Dekorativne lamele so postale izjemno priljubljene zaradi svoje edinstvenosti, vsestranskosti in estetike. Če želite svoj prostor popestriti in mu dodati poseben čar, so dekorativne lamele odlična izbira! Ne le, da popestrijo dom in dodajo občutek elegance … Lamele so tudi zelo funkcionalen element, ki vam omogoča oblikovanje in preoblikovanje prostora po vaših željah. V blog zapisu vam prikažemo postopek izdelave in montaže letvic, ki se ga lahko lotite celo sami!

Pred samim začetkom izdelave dekorativnih letvic za svoj dom je pomembno, da veste:

 • Dekorativne letvice naj bodo kakovostne, saj se s časom zelo hitro ukrivijo. Če niste pozorni na material in zaščito letvic, bo vaše delo zaman. Za najvišjo kakovost in življenjsko dobo predlagamo lamele iz MDF plošče oziroma mediapan, obložene s furnirjem.
 • Da z dekorativnimi letvicami dosežete pravilen estetski učinek, je potrebno razmisliti, kakšne dolžine in širine naj bodo letvice in na kakšni širini naj se razprostirajo.

Potrebujete:

 • MDF ploščo (MDF oziroma mediapan je srednja gosta vlaknena plošča, izdelana iz lesnih vlaken z dodatkom smole – je visoko kvalitetna in stabilna, zato je smiselno, da se ob takšnem projektu odločite za kakovost. V pohištveni industriji se mediapan najbolj pogosto uporablja za izdelavo kuhinjskega in kopalniškega pohištva).
 • Iverno ploščo v poljubni velikosti
 • Brusilnik in rezkar
 • Vrtalnik in vijake za namestitev letvic na iverno ploščo
 • Stenski vrtalnik in vijake

Postopek:

*V kolikor ste se odločili, da letvice kar kupite, so na voljo klasične letvice v večjih trgovinah z lesnim materialom. Pozor, te letvice po navadi niso obdelane z zaščito, zato je dobrodošel premaz z lakom (poliuretan).

 1. NAKUP LETVIC: Skočite v najbližjo prodajalno s tehničnim blagom po letvice. Predlagamo MDF že narezane letvice, ki so poljubne širine po vaši želji. Naš predlog je, da so široke med 20 in 40 mm – to je optimalna širina na podlagi naših izkušenj. Ožje letvice pričarajo bolj eleganten videz. Če MDF letvice predstavljajo predrago obliko, je nekoliko (ampak res nekoliko) cenejša opcija, da kupite navadne lesene letvice izbranega lesa.
 2. ZAŠČITA LETVIC: Če ste se odločili za nakup letvic iz izbranega lesa (ki niso obdelane in niso MDF letvice), preverite njihovo stanje – obrusite jih na gladko in premažite z zaščitnim lakom. Razni laki, olja ali premazi preprečujejo vpliv vlage, umazanije in prahu. Zaščitni sloj bo ohranil lesene letvice lepe in sijoče ter zmanjšal potrebo po rednem vzdrževanju.
 3. REZANJE PLOŠČE: Ko imate vse potrebno za pričetek dela doma, lahko pričnemo z rezkanjem iveral plošče – narežite jo na poljubno velikost širine in dolžine, da bo popolnoma prekrila površino, kamor boste namestili letvice. Na tak način bodo letvice nameščene na trdni podlagi, montaža (in demontaža kasneje) pa bo tudi lažja.
 4. NAMESTITEV LETVIC NA PLOŠČO: Prebarvane in posušene letvice namestite na obdelano iveral ploščo. Idealno je, da jih nalepite.
 5. NAMESTITEV PLOŠČE: Vaše delo je skoraj končano! Na vrsti je še montaža celotne plošče na steno. Izmerite idealno postavitev in s pomočjo vodne tehtnice natančno namestite ploščo na steno. Ploščo namestite s pomočjo vrtalnika in ustreznih vijakov glede na vašo podlago. Priporočamo vijake širine 6mm.

Vaše delo je zaključeno! Zdaj lahko uživate v novi funkcionalni in elegantni dekoraciji na vaši steni – dekorativne lamele! Za dekorativne lamele je sicer potrebno nekaj predhodnega znanja, materiala in orodja, a učinek je na koncu čudovit!


Na podoben način se izdelave dekorativnih lamel lotimo pri mizarstvu Šporar. Za izbor letvic uporabljamo izključno visokokakovostno MDF ploščo, ki jo narežemo na 20mm debele letvice. Letvice dodatno obložimo s furnirjem v izbranem dekorju, da bodo ohranjene še dolga leta. Dekorativne lamele s profesionalnim mizarskim lepilom namestimo na ploščo, saj na tak način zagotovimo visoko nosilnost, hkrati pa se izognemu videzu nameščenih vijakov na letvicah. Na tak način lahko tudi ploščo poljubno prestavljate po stanovanju, če vam trenutna pozicija dekoracije ne ustreza.

Veseli bomo vašega odziva, ali ste se odločili za doma narejene dekorativne lamele. Če svoje želje raje prepustite mojstrom, pa vas vabimo, da svoje lamele naročite na naši spletni trgovini.

Izberite najboljše za svoj dom in uživajte v čudovitem dizajnu, ki ga dekorativne letvice prinašajo!

Objavljeno