Prenova doma? Tukaj je 5 nasvetov, ki vam bodo v pomoč

Renovacija oziroma prenova doma je lahko vznemirljiva izkušnja, lahko pa je zelo naporna in zastrašujoča … Še posebej, če se tega lotevate prvič! Ne glede na to, ali želite posodobiti videz svojega doma, povečati njegovo funkcionalnost ali pa prenavljate zaradi nujno potrebnih sanacij, menimo, da obstaja kar nekaj stvari, ki jih morate vedeti pred začetkom. V tej objavi vam mizarstvo Šporar razkrije pet nasvetov, ki vam bodo pomagali pri procesu prenove doma, stanovanja ali hiše.

Ocenite realistični finančni vložek

Preden se lotite kakršnega koli prenovitvenega projekta, je ključnega pomena, da določite proračun, ki se ga lahko realno držite. Prenova doma lahko hitro poveča stroške, zato je nujno, da ugotovite, koliko si lahko privoščite, da bi porabili. To storite, še preden začnete s prenovo. Upoštevajte vse vključene stroške, vključno z materialom, delom, dovoljenji in nepričakovanimi stroški. Ko imate v mislih proračun, ki si ga lahko privoščite, vzemite v zakup cca. 10-20 % za morebitne dodatne stroške, ki jih ne boste predvideli. Približne stroške lahko ugotovite na različne načine:

  • Različnim izvajalcem pošljete popraševanja. Na tak način med podobnimi ponudbami hitro ugotovite, kakšna je približna ocena dela.
  • Povprašajte o delu posameznike, ki so ravno šli čez prenovo doma.
  • Pozanimajte se o približnih cenah na raznih forumih, Facebook skupinah, ali pa za pomoč vprašajte specialiste za gradnjo interierja – arhitekte, projektante.

Odločite se za mojstre z izkušnjami in znanjem

Prenova hiše je kompleksen proces, ki zahteva izkušene strokovnjake za pravilno izvedbo. Izkušnje in znanje so še posebej pomembni, če ne pričnete gradnje od začetka, pač pa prenavljate. Bistveno je, da najdete ekipo arhitektov, oblikovalcev, gradbenikov in izvajalcev, ki lahko vašo vizijo uresničijo. Vsekakor je lahko to več izvajalcev v eni osebi. Ogromno lahko postorite tudi sami – izris, povpraševanje glede materialov in smiselnosti določenih funkcionalnosti. A vzemite si čas za mnenje specialistov, ki so izkušeni.

Pomembno je tudi, da najdete strokovnjake, ki imajo izkušnje s specifično vrsto prenove, ne glede na to, ali gre za prenovo kuhinje, nadgradnjo kopalnice, ali pa prenovo celotne hiše. V naš poštni predal za povpraševanja v mizarstvu Šporar večkrat naletimo na posameznike, ki jih zanima drugo mnenje, ali pa so skeptični, ker ne vejo, kako se lotiti. Z veseljem jim pomagamo, saj vemo kako in na kakšen način.

Pomembno je, da pri izbiri izvajalcev preverite reference, prosite za ogled primerov prejšnjega dela in jih vprašate karseda veliko vprašanj. Iskanje izvajalca, ki ustreza vašemu projektu, je zahtevno, a vredno. Ekipa mizarstvo Šporar je pripravljena priskočiti na pomoč!

Bodite potrpežljivi in upoštevajte časovni razpon

Pomembno je, da se z izvajalci dogovorite za približen časovni okvir. Vsekakor ne dovolite, da ta časovni okvir bistveno presega dogovorjen čas izdelave, a ne hitite, ne prehitevajte in predvsem, ne spuščajte pomembnih korakov le zato, da do adaptacije pridete v najkrajšem časovnem roku.

Prenova doma je dolgoročni proces, ki vam bo, če se je lotite pravilno, služil več kot 20 let. Zakaj bi nekaj mesecev igralo vlogo pri izvajanju?

Glejte dolgoročno – stroškovna učinkovitost je ključna!

Prenove so odlična priložnost za izboljšanje energetske učinkovitosti vašega doma in znižanje računov za komunalne storitve. Razmislite o nadgradnji izolacije, namestitvi energetsko učinkovitih oken in vrat ter vlaganju v energetsko učinkovite naprave. Mogoče je čas, da vgradite kamin, obložite tla z dodatno izolacijo, morda zamenjate prezračevalni sistem in v dom prinesete okolju prijazne materiale … Ne samo, da boste s tem dolgoročno prihranili denar, ampak bo tudi vaš dom naredil udobnejši in okolju prijaznejši.

Ali ste vedeli, da pr mizarstvu Šporar izdelujemo tudi lesena okna in vrata?

Ne varčujte pri kakovosti

Nenazadnje, pri prenovi hiše je bistveno, da ne varčujete s kakovostjo. Rezanje vogalov, da bi prihranili denar, se morda zdi dobra ideja v tistem trenutku, vendar vas lahko dolgoročno stane več. Manj funkcionalna garderobna omara ali kuhinja lahko čez nekaj let privede do nezadovoljstva, ali pa dodatnih stroškov zaradi dodatnih shranjevalnih rešitev. Izberite visokokakovostne materiale, ki bodo prestali preizkus časa, in sodelujte s strokovnjaki, ki dajejo prednost kakovosti izdelave. Tako bo vaša prenova ne le lepa in funkcionalna, ampak tudi trpežna in dolgotrajna.

Prenova vaše hiše je lahko pomembna naložba, a s skrbnim načrtovanjem in ustrezno ekipo je lahko tudi koristna izkušnja. Če upoštevate teh pet nasvetov, se lahko svojega projekta prenove lotite z zaupanjem, saj veste, da sprejemate premišljene odločitve, ki vam bodo prinesle lep, funkcionalen in energetsko učinkovit dom, v katerem boste uživali v prihodnjih letih. Če potrebujete pomoč pri adaptaciji stanovanja na področju izdelave pohištva po meri, vas prijazno vabimo k oddaji povpraševanja na naši spletni strani. Z veseljem vam pomagamo pri ustvarjanju sanjskega doma!

Pri mizarstvu Šporar izdelujemo:

  • Funkcionalne kuhinje po meri
  • Garderobne omare
  • Izdelava lesenih oken in vrat po meri
  • Popolna adaptacija pisarn, otroških sob in mladinskih sob
  • 100% prilagojeni prostori za sušenje in pranje perila
  • Stopnice in stopnišča iz kakovostnega lesa

Ne odlašajte, v kolikor nas potrebujete, nas kontaktirajte.

Objavljeno