Kuhinja po meri: Kateri tip kuhinje je pravi za vas?

kuhinja po meri

Posvetimo se eni najpomembnejši sob v vašem domu – kuhinji! Ko gre za odločitev, katero kuhinjo izbrati, je pametno dobro premisliti. Če vam čas in proračun omogoča, močno priporočamo izbiro kuhinje po meri. Na tak način boste izkoristili vse funkcionalnosti in vsak centimeter v prostoru, poleg tega pa bo popolnoma prilagojena vašim potrebam. Če ste se že odločili za izbiro kuhinje po meri, še zdaleč niste končali. Obstaja veliko tipov kuhinj, še posebej tiste, ki so v letošnjem letu najbolj aktualne. Preberite in odkrijte, katera vrsta kuhinje lahko postane srce vašega doma, ki vam bo služila še dolgo časa! Na dnu članka vas čaka še nekaj navdihujočih modernih kuhinj po meri.

1 Moderne kuhinje

Moderne kuhinje so bolj kompleksne izvedbe, ravnih linij in strožjega videza. Sledijo zadnjim trendom in pohištveni industriji. Njihova specifika so preproste linije, enostavne in gladke oblike, ter zaobljeni ali popolnoma ravni robovi. Zaznamujejo jih tudi doooolgi pulti, visoki stropi in omare, tvorijo pa izrazito odprtost prostora. Moderne kuhinje še vedno vsebujejo lesene elemente, a bistveno bolj kombinirane z ostalimi elementi in dekorji – kamen, marmor, kerrock in keramika, pa tudi mat dekorji in visok lesk. Moderne kuhinje bodo napolnile vaš dom z eleganco, ne glede na starost ali obstoječo podobo.

Moderno kuhinjo boste prepoznali na prvi pogled. Po navadi jo zaznamujejo tudi moderna tehnologija in manj klasična bela tehnika, na primer vgrajene nape, izvlečni predali, moderne rešitve za shranjevanje odpadkov, visokotehnološke pečice in hladilniki, odpiranje na dotik in podobno. Velika posebnost modernih kuhinj je, da so aparati in bela tehnika skriti za kuhinjskimi frontami, razen če služijo za popestritev videza.

Motite se, če menite, da moderna kuhinja ne spada v vaš dom, če ne adaptirate celotnega stanovanja. Daleč od tega – prednost moderne kuhinje je, da celoten prostor opremi z eleganco, poleg tega pa so marsikateri dekorji v moderni kuhinji kompatibilni s preostalim dekorjem. V kolikor potrebujete malce več prilagoditve, močno priporočamo kuhinjo po meri.

moderne kuhinje

Glavne karakteristike, ki zaznamujejo moderne kuhinje so:

 1. Enostavne linije, predali in pulti v isti liniji, dolgi pulti
 2. Odprtost prostora: visoke omare in stropi, kuhinja diha
 3. Večinoma lesene, a kombinirane z naravnimi materiali, ki so redko uporabljani za te namene – marmor, kamen, kerrock in keramika
 4. Visokotehnološke rešitve bele tehnike in posebne funkcionalnosti
 5. Skrita bela tehnika

2 Rustikalne kuhinje

Rustikalne kuhinje so tiste, ki vas napolnijo s toplino in domačnostjo. Nostalgične kuhinje, ki pa so daleč od zastarelih – rustikalna kuhinja ne pomeni stara kuhinja, pač pa kuhinja s starinskim pridihom! Kombinacija dobro premišljene kuhinje po meri z rustikalnim slogom je lahko zmagovalna, poigravate pa se lahko z modernimi, romantičnimi ali skandinavsko-minimalističnimi slogi. Naloga rustikalne kuhinje je občutek domačnosti v največji možni meri, zato se večkrat pojavljajo tudi dekorativni elementi, kot so prti, zavese, kuhinjski pripomočki in podobno – bolj, kot je retro, bolj je idealno. Pri rustikalnih kuhinjah prevladuje leseni dekor, posebnosti pa so značilni starinski utori, ročaji in obloge. Najbolj značilne so kremne, bele ali pastelne barve.

rustikalne kuhinje

Glavne karakteristike, ki zaznamujejo rustikalne kuhinje so:

 1. Naravni materiali, po navadi velika večina materialov predstavlja topla barva lesa
 2. Rustikalni elementi – ročaji, utori, obloge in barve
 3. Rustikalne kuhinje še vedno vsebujejo moderne in funkcionalne kuhinjske rešitve
 4. Nežne barve front

3 Klasične kuhinje

Klasične kuhinje so tiste, ki jim rečemo večne. So najbolj pogoste in predstavljajo odlično izbiro za tiste, ki ne želite vpadljive kuhinje po meri. Klasične kuhinje so večne zaradi izbire materialov in preverjenih funkcionalnosti, prav tako pa so primerne za vse generacije in vse prostore! Prevladuje vedno aktualen slog, ki mu težko pripišemo starost ali čas izdelave (razen, ko gre za konkretno obrabo). Večkrat klasičnim kuhinjam ne pripisujemo modernih funkcionalnosti in rešitev za shranjevanje, a temu ni tako! Tudi te vrste kuhinj imajo izvlečne pulte, mehka zapiranja, tiha odpiranja ali odpiranja na dotik ter vse vrste rešitev vgradenj v omaricah. Klasičen tip kuhinje preprosto pomeni, da se je uporabnik odločil za večen in bolj gotov slog kuhinje, ki bo aktualen več let.

klasične kuhinje

Glavne karakteristike, ki zaznamujejo klasične kuhinje, so:

 1. Večinoma so narejene iz kakovostnega lesa ali pa imitacij lesa. SKoraj vedno je v klasični kuhinji navzoč poglavitni element les.
 2. Večinoma so klasične kuhinje v nežnih odtenkih, ponavadi v barvah lesa, kombinirane z bež ali belimi odtenki. Na tak način jih preprosto skombiniramo k preostalemu pohištvu!
 3. Klasične kuhinje imajo jasne oblike in simetrično postavitev. Več o postavitvi si lahko preberete na dnu članka.

4 Minimalistične kuhinje

Mnogo vas je, ki stavite na jasne oblike, eleganco in preprostost. Minimalistične kuhinje so po navadi brez ročajev in dekorativnih elementov, njihova poglavitna naloga pa je omogočiti tako veliko mero funkcionalnosti, da v predale in omare pospravite vse pripomočke. Tako imenovane puristične oziroma minimalistične kuhinje imajo zadržane barve in ravne linije. Materiali, ki prevladujejo, ponujajo isti občutek – steklo ali kovina. Da kuhinja ne deluje preveč hladno in sterilno, jo ponavadi kombiniramo z lesenimi elementi, frontami, različnimi barvami in podobno. Te vrste kuhinj so visoko elegantne in funkcionalne, njihov glavni namen pa je prikazati čim manj. Vsekor odlična izbira za vse, ki niste prepričani v slog kuhinje, želite pa “evergreen” izgled kuhinje.

minimalistične kuhinje

Glavne karakteristike, ki zaznamujejo minimalistične kuhinje, so:

 1. Manj je več – največji poudarek na funkcionalnosti shranjevanja, da kuhinja na zunaj nima ničesar na pultu in na stenah.
 2. Zadržane in ravne linije ter minimalistični materiali, kot so steklo ali kovina. Le- te razbijemo z lesenimi elementi, saj minimalistična kuhinja ne pomeni, da je hladna in nedostopna!
 3. Po navadi brez ročajev in veliko skrite bele tehnike in aparatov (vgrajeni)

Postavitve kuhinj

Ali ste vedeli? Obstaja tudi več vrst postavitev kuhinj, ki jih delimo na pet osnovnih oblik: ravna kuhinja v vrsti (vzporedna pulta eden nasproti drugemu), kuhinje v eni liniji (kuhinja skupaj z omaricami pokriva eno steno), kuhinje v obliki U (kuhinja skupaj z omaricami pokriva tri stene), kuhinje v obliki L (kuhinja skupaj z omaricami pokriva dve steni) in kuhinje z otokom.

Kakšna je pa vaša idealna kuhinja po meri? Ponudili smo vam kar nekaj primerov in fotografij. Pišite nam za izris kuhinje ali pa za približno ceno kuhinje po meri. Z veseljem pomagamo, odgovorimo in naredimo vašo novo kuhinjo po meri!

Objavljeno

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja